هرآنچه باید دربارهی داستانسرایی در کسبوکار بدانید
داستانسرایی فرایند یا روش یا تکنیک نیست. حتی در دنیای کسبوکار نیز، داستانسرایی هنر است و به خلاقیت، چشمانداز، مهارت و تمرین نیاز دارد. نمیتوانید داستانسرایی را پس از شرکت در رویداد یا دورهی آموزشی یاد بگیرید؛ زیرا تبحر در این هنر، مستلزم جریان تکاملی آزمونوخطا است. بههمیندلیل، داستانسرایی به یکی از اجزای مهم کمپینهای موفق بازاریابی تبدیل شده و برندهای محبوب را از کسبوکارهای ساده متمایز میکند.
داستانسرایی چیست؟
داستانسرایی فرایند بهرهگیری از «واقعیت» و «روایت» برای توضیح برخی مسائل به مخاطبان است. برخی از داستانها، مبتنی به امور واقعی هستند و برخی از آنها نیز بهمنظور توضیح بهتر پیام اصلی برند، شاخوبرگ داده میشوند. شاید این توضیح ساده بهنظر برسد؛ ولی در واقعیت، داستانسرایی با الزامات زیادی همراه میشود. اگر در حوزهی بازاریابی فعالیت میکنید، تصویر زیر از ReferralCandy طرح و رئوس کلی داستان را به شما نشان میدهد.
داستانها، پیامهای پیچیده را ساده و چکیدهی مفاهیم را بیان میکنند
همهی مردم گاهی برای درک ایدههای جدید یا مسائل دشوار بهمشکل برمیخورند. در چنین وضعیتی، داستانسرایی مزایای خود را نشان میدهد. داستانها مفاهیم انتزاعی را یکپارچه و منسجم میکنند و پیامهای پیچیده را به زبانی ساده توضیح میدهند. وقتی میخواهیم مفهوم مهم و غیرملموسی را برای کاربران یا مخاطبان شرح دهیم، آن را به ایدههای واقعی و درککردنی تبدیل یا مرتبط میکنیم.
بهعنوان مثال، اپل را در نظر بگیرید. توضیح مفاهیم تخصصی کامپیوتر و گوشی هوشمند برای مصرفکنندگان عادی کار سادهای نیست؛ ولی اپل بهجای تأکید بر اصطلاحات فنی که برای اغلب مشتریان درکپذیر نیست، از داستانهایی استفاده میکند که در زندگی واقعی رخ میدهند. بدینترتیب، آنها موفق شدهاند مزایای محصولات خود را برای مصرفکنندگان دقیقا شرح دهند.
داستانها احساس اجتماعی مردم را تقویت میکنند
یکی از قوتهای داستانسرایی این است که روی احساس مخاطب دست میگذارد. همهی مردم با نقاط عطف داستان و موفقیتها و شکستها ارتباط برقرار میکنند. بهاشتراکگذاری داستان برند باعث میشود حتی افراد بسیار متفاوت نیز درکنارهم، احساس اجتماعی واحد را تجربه کنند. دنیای امروزی مردم را بهواسطهی عواملی مختلفی از هم متمایز میکند؛ اما داستانها مردم را صرفنظر از زبان، مذهب، ترجیحات سیاسی یا قومیت بههم پیوند میدهند و حس جامعهی منسجم را ایجاد میکنند.
داستانها الهامبخش هستند و انگیزهی مردم را افزایش میدهند
یکی از ویژگیهای داستان برند این است که روزهای خوب و بد و ضعفها و قوتها و شکستها و پیروزیها را بیان میکند و دقیقا بههمیندلیل الهامبخش است و مشتریان را بهعمل وامیدارد. داستان برند یکی از عوامل مهم ایجاد وفاداری برند محسوب میشود. وقتی روایتی را دربارهی برند یا محصول خلق میکنید، نهتنها برند یا محصول خود را «انسانی» میکنید؛ بلکه درواقع کسبوکار خود را نیز بازاریابی میکنید.